Sernik na zimno z truskawkami

Sernik na zimno z truskawkami

Sernik na zimno z truskawkami

 

Na dworze gorąco i na pewno każdy zje lekki sernik z truskawkami bez pieczenia. W środku są galaretki o smaku cytrynowym i truskawkowym. Mogą być jeszcze bardziej orzeźwiające np. o smaku agrestu czy kiwi. Przepis jest uniwersalny, każdy może kłaść owoce jakie ma w domu i dobierać smaki galaretek. Polecam dla dużych i małych!

 

  • Składniki:
  • 4 jajka
  • 40 dag cukru pudru
  • 1 kostka masła (250 g)
  • 1 wiaderko sera na sernik (od 75 dag do 1 kg)
  • 1,5 szklanki mleka
  • 4 łyżki żelatyny do mleka
  • 2 duże łyżki żelatyny do galaretek na wierzch ciasta
  • 2 galaretki truskawkowe na wierzch ciasta
  • 1 galaretka truskawkowa do środka ciasta
  • 1 galaretka cytrynowa do środka ciasta
  • 1 paczka biszkoptów okrągłych na dno blachy
  • sok z 1 cytryny
  • szczypta soli

 

Wykonanie:
1 galaretkę truskawkową i osobno 1 galaretkę cytrynową każdą rozpuścić w szklance gorącej wody. Odstawić i gdy stężeją pokroić na dowolne kawałki. 2 galaretki truskawkowe rozpuścić wg instrukcji na opakowaniu i dodać 2 łyżki żelatyny. Odstawić i gdy będą tężeć to polać nimi wierzch całego ciasta.

 

Mleko zagotować i rozpuścić w gorącym 4 łyżki żelatyny. Dobrze rozmieszać tak by nie było grudek. Wystudzić.
Na dno blachy ułożyć papier do pieczenia i na to biszkopty.

 

W misce utrzeć mikserem masło z cukrem pudrem. Oddzielić żółtka od białek. Do utartej masy masło z cukrem pudrem dodawać po 1 żółtku ciągle ucierając. Potem dodawać po 1 łyżce sera z wiaderka. Gdy otrzymamy masę serową odstawiamy mikser. Umytymi mieszadełkami ubijamy białko ze szczyptą soli na sztywno. Drewnianą łyżką wmieszamy to ubite białko w masę serową. Na końcu dodajemy sok z cytryny dalej mieszając łyżką i mleko letnie z żelatyną (nie może być ciepłe ani gorące, najwyżej letnie a najlepiej zupełnie wystudzone). Mieszamy dokładnie drewnianą łyżką. Połowę gotowej masy wylewamy na biszkopty. Na to dajemy różnokolorowe kryształki galaretek pokrojonych w dowolne kształty. Na to wylewamy resztę masy serowej.

 

Truskawki myjemy, odsączamy i odszypułkujemy. Kładziemy na masie serowej. Całość zalewamy tężącymi galaretkami truskawkowymi. I delektujemy się serniczkiem.

 

Smacznego! 🙂

Sernik na zimno z truskawkami
Sernik na zimno z truskawkami

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx