Uciekająca drożdżówka

Tak nazwałam to ciasto drożdżowe, bo pomimo tego iż w przepisie było zaznaczone, że na wymiar blachy: 36X25cm to i tak mi z tej blachy uciekła. Dobrze, że pod spodem miałam blachę, półkę piekarnikową, bo by czekało na mnie szorowanie piekarnika, co każdy wie, że do przyjemności nie należy. Jednak ciasto po obkrojeniu nadmiaru ponad blaszkę i tak jest pyszne. Wyszło bardzo wysokie na ponad  5 cm .  Dlatego nie omieszam na moim blogu przepis ten załączyć. Polecam!

  • Składniki na kruszonkę:
  • 1/2 kostki roztopionego tłuszczu( masło, margaryna)
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szkl. mąki  pszennej tortowej
  • 1 szkl. cukru
  • Składniki na zaczyn:
  • 2 szkl. letniego mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 10 dag drożdży świeżych ( 1 kostka)
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • Składniki na ciasto:
  • 1 szkl. cukru
  • 4 jaja
  • 3/4- 1 kg mąki pszennej ( zależy ile ciasto zbieże)
  • 1/2 kostki roztopionego tłuszczu( margaryna lub masło)
  • 1 łyżka wódki
  • Dodatkowo:
  • ok. 1/2 kg owoców( ja miałam borówki i jabłka)
  • na lukier:
  • 5 łyżek cukru pudru
  • sok z pół cytryny

Wykonanie kruszonki:
Do miski wlać wsypać cukry, przesianą mąkę, wymieszać i do tego wlać przestudzony roztopiony tłuszcz. Wymieszać i odstawić na bok.
Wykonanie zaczynu:
Do większej miski rozkruszyć drożdże, wlać ledwie letnie mleko, cukier i przesianą mąkę. Dobrze wymieszać by nie było grudek i odstawić do wyrośnięcia.
Wykonanie ciasta:
Jaja ubić z cukrem na biały puch. Dodać zaczyn, który podwoił swoją objętość. wsypać przesianą mąkę na przemian z roztopionym wystudzonym  tłuszczem. na końcu dodać wódkę. Już ręką wyrobić ciasto  i jeżeli jest taka konieczność w trakcie wyrabiania podsypać mąkę. ciasto musi odchodzić od ręki. zostawić je do wyrośnięcia przykryte ściereczką w ciepłym miejscu. Przygotować blachę z papierem do pieczenia na jej dnie. Wyrośniętym ciastem wyściełać blachę. Na nie ponakładać umyte, odsączone owoce a na sam wierzch pokruszyć odłożoną w misce kruszonką. ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni C na 1 godzinę, góra-dół. Sprawdzić suchym patyczkiem czy się dobrze upiekło i wyłożyć na kratkę. Z cukru pudru i soku z cytryny ukręcić gęsty lukier i rysując nim esy floresy pomalować ciasto. Smacznego!

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx