Ciasteczka ryżowe
Kruche, o niebanalnym smaku ciasteczka ryżowe w środek których możesz włożyć kleks dowolnej konfitury – polecam! Dziękuję Geni za przepis, są pyszne!
- Składniki:
- 1 paczka kleiku ryżowego
- 1 kostka masła
- 3 jajka
- 1 szklanki cukru
- 3-4 łyżki wiórków kokosowych
- 1 łyżka cukru waniliowego domowej roboty (Przepis na cukier waniliowy)
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 szklanki mąki pszennej
Wykonanie:
Wszystkie składniki wsypać do miski i zagnieść ręką z nich ciasto. Będzie bardzo kruche i sypkie, ale tym się nie przejmować. W ręce uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W każdej kulce zrobić lekkie wgłębienie. Upiec w temperaturze 180 stopni C do złotego, rumianego koloru ok. 20 minut. Wyjąć, wystudzić i w powstałe wgłębienie kłaść dowolną konfiturę. Można bez niej, ciasteczka też są smaczne. Polecam!
Smacznego 🙂