Ciasteczka pieguski Krysi

Ciasteczka pieguski

Ciasteczka pieguski Krysi

Smaczne  i łatwe do zrobienia ciasteczka pieguski z bakaliami – polecam!

 

  • Składniki:
  • 1 kostka masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • dowolne bakalie: cząstki orzechów, rodzynki lub kawałki czekolady

 

Wykonanie:
Tłuszcz utrzeć z cukrem i jajkiem. Dodać do tego przesianą mąkę, sodę , proszek do pieczenia i sól. Wymieszać. Lepić ręką kuleczki, które można spłaszczyć, na nie nakładać czekoladę lub bakalie lub od razu w ciasto wmieszać bakalie i cząstki czekolady wg uznania. Nakładać na blachy piekarnikowe wyłożone papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C ok. 15 min (sprawdzić suchym patyczkiem czy upieczone). Wykładać na kratkę do wystudzenia. Smacznego!

 

Ciasteczka pieguski

 

Ciasteczka pieguski

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx