Galaretka z czerwonych porzeczek do mięsa
Proponuję ten przepis tym, którzy lubią delektować się mięsem z owocowym kleksem lub wędliną posmarowaną tą galaretką. Spróbujcie a nie pożałujecie!
- Składniki:
- 2,5 kg czerwonej porzeczki
- 1,5 szklanki cukru
- 3-4 łyżek tartego chrzanu
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- 1/4 szklanki czerwonego wina
Wykonanie:
Porzeczki przebrać, umyć i odsączyć na sicie. Przełożyć do garnka z grubym dnem. Smażyć na małym ogniu ok. 20 minut dodać cukier, wymieszać, dodać tarty chrzan, musztardę i wlać wino. Wszystko dobrze wymieszać i smażyć jeszcze ok. 20 minut. Gorące zblendować, przetrzeć przez sito i do czystych słoików. Pasteryzować ok 10 minut.
Smacznego!