Sok z białych porzeczek

Sok z białych porzeczek

 

W upalne dni lubię napić się orzeźwiającego soku z białych porzeczek, a dzięki ich za pasteryzowaniu służą mi również w jesienno-zimowe dni jako potężna dawka witaminowa wspomagająca odporność mojego organizmu.

 

  • Składniki:
  • dowolna ilość białej porzeczki (z moich 2 krzaków nazbierałam 5l wiaderko)
  • cukier kryształ do smaku
  • sokownik

 

Wykonanie:
Porzeczki przebrać, umyć i odsączyć na sicie. Przełożyć do dużego naczynia (u mnie miska) i zasypać na noc cukrem. Rano przygotować butelki i sokownik. Sokownik w dolnej części napełnić wodą, a w górnej 3 części porzeczkami z cukrem. Odparować na małym gazie sok z porzeczek, podstawić pod 2 część sokownika z rurką wyprażone butelki i zlać do nich sok. Zakręcić nakrętkami. Pasteryzować 20 minut. Przechowywać w chłodnym miejscu. Taki sok bezpośrednio przed piciem rozcieńczam z wodą lub wlewam go do herbaty.
Polecam!

Porzeczki

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx