Sok z białych porzeczek
W upalne dni lubię napić się orzeźwiającego soku z białych porzeczek, a dzięki ich za pasteryzowaniu służą mi również w jesienno-zimowe dni jako potężna dawka witaminowa wspomagająca odporność mojego organizmu.
- Składniki:
- dowolna ilość białej porzeczki (z moich 2 krzaków nazbierałam 5l wiaderko)
- cukier kryształ do smaku
- sokownik
Wykonanie:
Porzeczki przebrać, umyć i odsączyć na sicie. Przełożyć do dużego naczynia (u mnie miska) i zasypać na noc cukrem. Rano przygotować butelki i sokownik. Sokownik w dolnej części napełnić wodą, a w górnej 3 części porzeczkami z cukrem. Odparować na małym gazie sok z porzeczek, podstawić pod 2 część sokownika z rurką wyprażone butelki i zlać do nich sok. Zakręcić nakrętkami. Pasteryzować 20 minut. Przechowywać w chłodnym miejscu. Taki sok bezpośrednio przed piciem rozcieńczam z wodą lub wlewam go do herbaty.
Polecam!