Przecier ogórkowy na zupę

Przecier ogórkowy

Przecier ogórkowy na zupę

 

Robię zapas takich przecierów ogórkowych z ogórków dużych i przerośniętych. Odkręcam słoik i już mam smaczny, domowy przecier na zupę. Polecam!

 

  • Składniki:
  • 1 kg surowych ogórków
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soli niejodowanej
  • garść świeżego koperku
  • baldachim kopru
  • dowolna ilość natki pietruszki

 

Wykonanie:
Ogórki umyć i zetrzeć ze skórą na tarce o grubych oczkach. Posolić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany zielony koperek i natkę pietruszki oraz porwany na małe cząstki kwiatostan kopru. Wszystko dobrze wymieszać i przełożyć do dużego słoja. Odstawić do ukiszenia w ciepłe miejsce na 5 dni. Potem przełożyć do małych słoi i przechowywać w chłodnym miejscu. Jeżeli ktoś chce może sobie za pasteryzować te małe słoiki ok. 10 minut. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx