Babeczki borówkowe
Przesyłam przepis na babeczki borówkowe, które są smaczne i cieszą swym wyglądem oko. Deser taki przygotowuję często dla rodziny i gości.
- Składniki na ciasto:
- 150 g masła
- 150 g cukru
- 150 g mąki
- 2 jaja
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g borówek amerykańskich (mogą też być np. czarne jagody)
- 2 łyżki mleka
- Składniki na wierzch:
- 125 g masła
- 250 g cukru pudru
- barwnik spożywczy niebieski
Z tego wyjdzie ok. 12 babeczek.
Ponadto potrzebujemy:
– foremki do babeczek
– rękaw cukierniczy z końcówką gwieździstą (można użyć końcówki o innym kształcie wg uznania)
– papierowe papilotki
Wykonanie ciasta:
Masło ucieramy na puch, dodajemy cukier i dalej ucieramy na gładki krem. Stopniowo i pojedynczo dodajemy jajka, mąkę, proszek do pieczenia, mleko i część borówek ok. 100g. Wszystko dokładnie mieszamy. Foremki wykładamy papilotkami, w to wlewamy ciasto na 2/3 ich wysokości. Wstawiamy do uprzednio nagrzanego piekarnika 190 stopni C na ok. 15 minut.
W trakcie pieczenia babeczek robimy dla nich wierzch. Ucieramy masło z cukrem pudrem na gęsty krem. Połowę mieszamy z barwnikiem spożywczym niebieskim. Krem biały wkładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy wystudzone babeczki. Podobnie postępujemy z kremem niebieski. Na wierzch układamy ok. 50 g owoców.
Smacznego!