Ciasto szarlotka z bezą kokosową
Bardzo prosta w wykonaniu i smaczna szarlotka do kawy. Polecam!
- Składniki na ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego (Przepis na cukier waniliowy)
- 1 kostka masła w temperaturze pokojowej
- 5 żółtek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Składniki do smarowania ciasta surowego:
- 1 słój litrowy jabłek prażonych (Przepis na prażone jabłka), a jak kto nie ma to 6 jabłek przetartych na tarce o grubych oczkach i 1 słoik dżemu jabłkowego
- Składniki na bezę:
- 5 białek
- 2/3 szklanki cukru
- 1/2 szklanki wiórek kokosowych
- Blacha podłużna i papier do pieczenia
Wykonanie ciasta:
Masło ucieramy z cukrami do białości. Stopniowo do tego dodajemy żółtka cały czas miksując. Potem po troszku przesianej mąki z proszkiem do pieczenia. Dobrze wymieszane ciasto przekładamy łyżką na blachę z papierem do pieczenia. Wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C na 15 minut. W tym czasie odkręcamy słój z jabłkami prażonymi i ubijamy na sztywno pianę z białek ze szczyptą soli po czym stopniowo do niej dodajemy cukier, ubijamy a potem delikatnie wmieszamy w nią wiórki kokosowe. Ciasto podpieczone po 15 minutach wyciągamy z piekarnika i na gorące nakładamy jabłka prażone ze słoja równo je rozsmarowując. Na to nakładamy łyżką pianę z białek na całej powierzchni jabłek. Ciasto ponownie wstawiamy do piekarnika 180 stopni C na 45 minut. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Jeżeli nie macie jabłek prażonych to najpierw na podpieczone ciasto smarujemy dżem jabłkowy, a potem na to nakładamy cieniutkie talarki jabłek a na wszystko pianę kokosową.