Cukiniowe medaliony
Na przełomie lipca i sierpnia rośnie w ogródku cukinia. Proponuję zrobić z niej cukiniowe medaliony. Może to być danie obiadowe połączone np. z ziemniakami albo na ciepłą kolację, jak kto woli. Polecam!
- Składniki:
- 1 średnia cukinia
- sól, pieprz do smaku
- 1 jajko surowe
- 1 łyżeczka papryki słodkiej lub ostrej w proszku, jak kto woli
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki bułki tartej
- kilka plastrów żółtego sera
- olej lub masło klarowane do smażenia
Wykonanie:
Cukinię obieramy ze skóry i jeżeli nie ma za dużych w środku ziarenek to przecinamy ją na krążki dowolnej grubości. Jeżeli ziarenka są za duże to należy je wydrążyć łyżeczką i otrzymamy obręcze cukiniowe. Przygotować talerze. Na 1 wsypujemy mąkę, paprykę w proszku i suszone oregano. Wymieszać musimy tą panierkę. Na 2 wlewamy jajko i roztrzepujemy je widelcem. Na 3 talerz wsypujemy bułkę tartą wymieszaną z serem żółtym, który drobno przedtem pokroiliśmy. Medaliony cukiniowe przyprószamy pieprzem i solą. Następnie panierujemy w talerzu z mieszaniną mączną, potem w rozbełtanym jajku a na końcu panierujemy w bułce tartej z serem żółtym. Medaliony w panierce smażymy na rozgrzanym tłuszczu obustronnie. Wykładamy na ręcznik papierowy w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Ja medaliony podałam z kiełbasą naciętą w poprzek z obu stron i przesmażonej na tłuszczu. Podałam do tego ogórki małosolne (Przepis na ogórki małosolne) i plasterki pomidora. Można jeść same medaliony cukiniowe jak danie wegetariańskie.
Smacznego!