Duszona cukinia

Duszona cukinia

 

Duszona cukinia jest zdrowsza od bigosu, a równie smaczna jak on. Polecam!

 

  • Składniki:
  • 2 różnokolorowe cukinie np. zielona i żółta
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka bułgarskiej przyprawy o nazwie czubrica, a jeżeli nie macie to mogą być zioła prowansalskie
  • szczypta peperonicino lub chili
  • olej rzepakowy do smażenia

 

Wykonanie:

Cukinię umyć i pokroić w pół-talarki (jeżeli jest młoda to może być ze skórą, a starszą lepiej obrać). Cebulę kroimy w piórka, a czosnek w cienkie plasterki. W większym garnku na tłuszczu przesmażamy warzywa, dodajemy do nich przyprawy, mieszamy, a potem pod przykryciem całość dusimy ok. 10 minut. Potem odkrywamy by nadmiar cieczy nam odparował i dusimy do miękkości warzyw.Duszoną cukinię można jeść na gorąco i na zimno.
Smacznego!

Duszona cukinia

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx