Kotlety z indyka z cukinią
Lekkostrawne danie obiadowe. Jeżeli nie masz cukinii to możesz ją zastąpić plastrami ananasa czy jabłka. Wyjdzie za każdym razem inny – ciekawy smak.
- Składniki:
- 1 filet z piersi indyka (waga w zależności od ilości osób -1 duży płat na 1 osobę)
- sól
- czarny mielony pieprz
- 1 szklanka bulionu lub z kostki rosołowej
- 1 mała śmietana 18 %
- koperek zielony świeży lub mrożony
- 1 średnia cukinia ze skórką
- olej rzepakowy do smażenia
Wykonanie:
Filet z indyka umyć, osuszyć na ręczniku papierowym i pokroić na kotlety. Lekko je rozbić, posolić i dodać pieprz.
Cukinię umyć i pokroić wraz ze skórą na plastry ok. 1 cm grubości. Posolić i dodać pieprz.
Na patelni rozgrzać troszeczkę oleju i na nim z obu stron usmażyć plastry cukinii (tak samo postępujemy z zamiennymi owocami np. z ananasem, gdzie musimy wyciąć mu zdrewniały środek, a z jabłka wydrążyć gniazdo nasienne). Zeszklone owoce obustronnie, następnie odkładamy na bok. Na patelnię dolewamy olej i na nim przesmażamy kotlety indycze z dwóch stron. Dolewamy do nich bulion i śmietanę. Dokładnie wszystko mieszamy. Dokładamy zeszklony owoc (w moim przypadku warzywo-cukinię). Wszystko chwilę dusimy razem z mięsem. Przed podaniem posypujemy drobno pokrojonym koperkiem. Podajemy z ziemniakami lub kaszą albo ryżem.
Smacznego!