Przecier pomidorowy w butelkach na zimę

Przecier pomidorowy

Przecier pomidorowy w butelkach na zimę

 

Przecier pomidorowy robię w sierpniu, kiedy to pomidory są najsmaczniejsze i pachnące słońcem. W butelkach z metalowymi nakrętkami pasteryzowane i przechowywane w chłodnym miejscu będą stanowić dla nas bazę do zrobienia zup, sosów pomidorowych czy też innych dań z zastosowaniem pomidorów. Ja do przecieru dodaję zawsze garść bazylii szczyptę oregano oraz chili, ale możecie dodawać przyprawy wg własnego gustu i smaku. Polecam!

 

  • Składniki:
  • 5 kg pomidorów np lima
  • garść siekanej świeżej bazylii
  • szczypta suszonego oregano
  • szczypta chili w proszku
  • sól, pieprz, cukier do smaku

 

Wykonanie:
Pomidory umyć, zalać wrzątkiem i po przestudzeniu obrać ze skórki. Pokroić na cząstki. Zmiksować. Gotować na małym ogniu ok. 2 godziny od czasu do czasu mieszając. Na końcu dodać sól, pieprz, cukier i przyprawy. Jeszcze chwilę pogotować by wszystko się przegryzło, dobrze wymieszać i gorące wlewać do wyprażonych butelek. Dobrze zakręcić i pasteryzować ok. 20 minut. Przechowywać w chłodnym miejscu.

Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx