Przecier pomidorowy w butelkach na zimę
Przecier pomidorowy robię w sierpniu, kiedy to pomidory są najsmaczniejsze i pachnące słońcem. W butelkach z metalowymi nakrętkami pasteryzowane i przechowywane w chłodnym miejscu będą stanowić dla nas bazę do zrobienia zup, sosów pomidorowych czy też innych dań z zastosowaniem pomidorów. Ja do przecieru dodaję zawsze garść bazylii szczyptę oregano oraz chili, ale możecie dodawać przyprawy wg własnego gustu i smaku. Polecam!
- Składniki:
- 5 kg pomidorów np lima
- garść siekanej świeżej bazylii
- szczypta suszonego oregano
- szczypta chili w proszku
- sól, pieprz, cukier do smaku
Wykonanie:
Pomidory umyć, zalać wrzątkiem i po przestudzeniu obrać ze skórki. Pokroić na cząstki. Zmiksować. Gotować na małym ogniu ok. 2 godziny od czasu do czasu mieszając. Na końcu dodać sól, pieprz, cukier i przyprawy. Jeszcze chwilę pogotować by wszystko się przegryzło, dobrze wymieszać i gorące wlewać do wyprażonych butelek. Dobrze zakręcić i pasteryzować ok. 20 minut. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Smacznego!