Sałatka paprykowo-pieczarkowa do słoi

Znajoma poczęstowała mnie przepyszną sałatką. Dostałam przepis ,którym chcę się z Wami podzielić. Gorąco polecam!

  • Składniki:
  • 1,5 kg różnokolorowej papryki
  • 1,5 kg pieczarek
  • 10 dag cebuli
  • Zalewa:
  • 1/2 szkl. octu 10% ( ja dałam ocet własnego wyrobu – jabłkowy)
  • 1/2 szkl. wody
  • 20 dag cukru
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • szczypta papryki ostrej mielonej
  • 2 łyżki soli niejodowanej

Wykonanie:

Pieczarki oczyścić, umyć i pokroić na plastry. Paprykę umyć, wyciąć z niej gniazda nasienne i pokroić na paski. Cebulę obrać i pokroić na półkrążki. Składniki zalewy wlewamy i wsypujemy do dużego garnka, zagotowujemy i do gorącej zalewy wsypujemy pokrojone warzywa i grzyby. Na małym ogniu wszystko gotujemy ok. 15 min, od czasu do czsu mieszając. zawartość wkładamy do czystych słoików i zalewamy zalewą. Zakręcamy i od zagotowania wody pasteryzujemy 20 min. Sałatka jest tak pyszna, że można ją jeść prosto ze słoika lub stosować jako dodatek na kanapki np. z żółtym serem, czy jako dodatek do obiadu. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx