Duszona cukinia
Duszona cukinia jest zdrowsza od bigosu, a równie smaczna jak on. Polecam!
- Składniki:
- 2 różnokolorowe cukinie np. zielona i żółta
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka bułgarskiej przyprawy o nazwie czubrica, a jeżeli nie macie to mogą być zioła prowansalskie
- szczypta peperonicino lub chili
- olej rzepakowy do smażenia
Wykonanie:
Cukinię umyć i pokroić w pół-talarki (jeżeli jest młoda to może być ze skórą, a starszą lepiej obrać). Cebulę kroimy w piórka, a czosnek w cienkie plasterki. W większym garnku na tłuszczu przesmażamy warzywa, dodajemy do nich przyprawy, mieszamy, a potem pod przykryciem całość dusimy ok. 10 minut. Potem odkrywamy by nadmiar cieczy nam odparował i dusimy do miękkości warzyw.Duszoną cukinię można jeść na gorąco i na zimno.
Smacznego!