Sałatka szwedzka

Sałatka szwedzka

Sałatka szwedzka

 

Sałatka szwedzka przyrządzana jest z ogórków i marchewki w zalewie słodko-kwaśnej. Polecam!

 

  • Składniki:
  • 2 kg ogórków surowych gruntowych
  • 8 szklanek zimnej wody + 1/2 szklanki soli niejodowanej
  • 1 marchew
    Na zalewę:
  • 1 szklanki octu 10% lub 1,5 szklanki octu jabłkowego
  • 2 szklanki wody
  • 1 – 1,5 szklanki cukru
    Do każdego słoja włożyć:
  • po pół łyżeczki gorczycy
  • 5 ziaren pieprzu
  • 2 ziela angielskie

 

Wykonanie:
Pokroić ogórki bez skóry albo ze skórą (jak wolicie) na plastry dowolnej grubości (ja to robię w szatkownicy do warzyw). Tak samo marchew na plastry pokroić. Do miski wlać 8 szklanki zimnej wody i dodać pół szklanki soli niejodowanej. Dobrze wymieszać i do tego roztworu włożyć plastry ogórków. Znowu wymieszać i zostawić na co najmniej 4 godziny. Po czym ogórki odcedzić. Do słoi na dno włożyć plastry marchwi, gorczycę, pieprz i ziele angielskie. Na to odciśnięte plastry ogórków. Składniki zalewy zagotować i gorącą zalać słoje. Dobrze zakręcić i pasteryzować ok. 10 minut.

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx