Ciasto śmietankowe Faustyny
Lekkie podobne do sernika z owocami ciasto śmietankowe. Łatwe do zrobienia i pyszne. Polecam do popołudniowej kawki.
- Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 4 żółtka
- 1 kostka masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na masę - 2 duże kubki śmietany 18% (800g)
- 2 budynie w proszku waniliowe lub śmietankowe
- 3/4 szklanki cukru
- 4 białka
- szczypta soli
- owoce świeże wg uznania np. wypestkowane śliwki, wiśnie, maliny, jagody, jabłka…
Wykonanie:
Robimy ciasto w misce zagniatając ręką wszystkie podane składniki. Wyjdzie nam kruszonka, której 3/4 ilości nakładamy na blachę z papierem do pieczenia. Równo rozkładamy kruszonkę na całej powierzchni blachy, a na to rozkładamy dowolne owoce wypestkowane lub pokrojone w plasterki.
Wykonanie masy:
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Cały czas ubijając dodajemy stopniowo cukier, a następnie śmietanę. Na końcu do ubitej masy wsypujemy suchy budyń i mieszamy. Gotową masę śmietanową nalewamy na owoce. Na końcu na masę kruszymy na całej powierzchni blachy 1/4 ciasta kruszonki. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i pieczemy ok. 1 godziny.
Smacznego!