Szynka pieczona
Szynka pieczona – przepis. Zapraszam na smaczną szynkę pieczoną w piekarniku, która może być daniem obiadowym, kolacyjnym lub pokrojona w cienkie plastry przyda się na kanapki do pracy.
- Składniki:
- 1 szynka surowa-mięso
Na marynatę: - po 1 łyżce: oregano suszonego, papryki słodkiej suszonej, pieprzu świeżo mielonego, majeranku suszonego
- roztartego w dłoniach, tymianku suszonego
- sól do smaku ok. 1 łyżki
- 4 łyżki miodu płynnego
- 1/2 litra wody lub soku jabłkowego do polania mięsa
Wykonanie:
Szynkę umyć, osuszyć na ręczniku papierowym. Przygotować marynatę tzn wymieszać ze sobą podane suche składniki. dobrze natrzeć tym mięso i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
Przełożyć do brytfanny, polać sokiem jabłkowym lub wodą i przykryć pokrywką. Wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 150 stopni C ok. 2 godziny (szynka o wadze 1 kg). Jeżeli waga mięsa jest większa to czas pieczenia też zwiększamy. W połowie pieczenia odwracamy szynkę w brytfannie i polewamy wytworzonym sosem. Już nie przykrywamy. Ma się ładnie zrumienić. Szynka o wspaniałym smaku i aromacie dzięki ziołom.
Polecam, smacznego!