Zupa kujawska kartoflanka
Zupa kujawska – przepis. Zupę tę gotowano u nas na Kujawach bardzo często zimą, bo była syta, rozgrzewała, a jej kolor chociaż trochę przypominał słońce, którego tak mało jest w zimie.
- Składniki:
- 1/2 kg ziemniaków
- 1 włoszczyzna: 2 marchwie, 1 korzeń pietruszki, 1 por, 1 mały seler
- 2 cebule
- 4 laski kiełbasy lub sztuka mięsa dowolnego ja daję żeberka
- olej do smażenia
- mąka do zasmażki
- sól
- pieprz
- majeranek
- vegeta domowej roboty (Przepis na domową vegetę)
Wykonanie:
Do garnka z wodą wkładam umyte mięso i gotuję je do miękkości. W trakcie gotowania do niego wkładam obraną marchew, pietruszkę i seler, obrane ziemniaki. Na patelni, na oleju szklę cebulę z drobno pokrojonym porem. Wkładam do garnka. Gdy wszystko jest miękkie – wyciągam mięso i blinduję na krem zupę. Wkładam pokrojone kiełbasy lub wcześniej ugotowane i wyciągnięte mięso. Dodaję przyprawy. Chwilę gotuję. Na patelni robię zasmażkę. Biorę 1 łyżkę mąki, którą wkładam na gorący olej i chwilę zasmażam na patelni, potem wlewam w to troszeczkę gorącej zupy i tak „zahartowaną zasmażkę” wlewam do garnka. Mieszam i zakręcam ogień. Zupę wlewam na talerz. Można jeść z chlebem lub samą.
Smacznego 🙂
Ale kiełba
nasza kujawska kiełbasa- polecam i pozdrawiam 🙂