Cukiniowe placki
Na gorące upalne dni proponuję zrobić cukiniowe placki z kleksem śmietany. Może to być danie obiadowe lub kolacyjne. Smacznego!
- Składniki:
- 3-4 średnie cukinie
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki kukurydzianej (jak kto nie ma to zwiększyć ilość mąki pszennej)
- 2 ząbki czosnku
- 1 średnia cebula
- szczypta suszonego tymianku, bazylii, sól i pieprz do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
Wykonanie:
Cukinie obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posolić i jak puszczą sok to odsączyć przez sito. Cebulę, czosnek obrać i drobno posiekać. Dodać do cukiniowego miąższu. Dodajemy również sól, pieprz, tymianek i bazylię do smaku. Na końcu obie mąki. Masa musi mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany. Jeżeli jest za rzadka to dodajemy mąkę, a za gęsta to dolewamy trochę odsączonego soku z cukinii. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką kładziemy masę cukiniową spłaszczając ją i smażąc obustronnie do rumianego koloru. Placki najlepiej smakują ciepłe z kleksem gęstej śmietany lub jogurtu.
Smacznego!