Zupa brukwiowa
Zupa brukwiowa jest bardzo smaczna, pięknie złocista i zdrowa, a podana jako krem z groszkiem ptysiowym jest zagadką smakową dla jej konsumentów.
- Składniki:
- 2 średnie brukwie
- 4 – 5 marchwi
- ćwiartka selera
- 1-2 korzeni pietruszki
- kawałek pora
- mięso (jakie macie w lodówce i ilość w zależności od potrzeb i ilości stołowników)
- groszek ptysiowy albo makaron
- 1 łyżka mąki
- sól
- pieprz
- szczypta kurkumy
- ulubione zioła: ja dałam czosnek niedźwiedzi i chilli – po szczypcie
- mleko ok. 3/4 szklanki
Wykonanie:
Do 3 l garnka wlewam wodę dodaję łyżkę soli i wkładam umyte mięso. Gotuję do miękkości. Tymczasem obieram i myję warzywa oraz kroję je na dowolne części. Wkładam do gotującego wywaru mięsnego. Gdy już wszystko jest miękkie, wyciągam mięso porcjuję je na każdą osobę po kawałku wkładam na talerz. Resztę blinduję na krem. W szklance mieszam mąkę z kurkumą, mlekiem do tego dolewam trochę wywaru mięsno-warzywnego i małym strumieniem wlewam do garnka. Mieszam całość, zagotowuję. Wyłączam i doprawiam pieprzem, chili, czosnkiem niedźwiedzim (można majerankiem). Wlewam na talerze z mięsem (kto nie lubi można bez niego). Na wierzch kładę kilka groszków ptysiowych.
Smacznego