Takim żeberkom nie oprze się żaden facet, a i płci pięknej będzie smakować ta potrawa podana na obiad lub kolację. Polecam!
- Składniki:
- 1 kg chudych żeberek
- 1 kg kapusty kiszonej najlepiej domowej roboty (Przepis na kiszoną kapustę)
- 3 cebule
- 3 marchwie
- 2 łyżki sosu sojowego
- olej rzepakowy do skropienia żeberek i do smażenia
- sól, pieprz – do smaku
- garść majeranku
Wykonanie:
Oczyścić i umyć mięso. Osuszyć ręcznikiem papierowym. Podzielić na kawałki (tak żeby każdy miał co najmniej 2 kości). Przełożyć mięso do miski, posolić, dodać świeżo mielony pieprz i w ręce przetrzeć garść majeranku prosto na mięso. Polać całość sosem sojowym i skropić olejem. Poobracać kilka razy tak zamarynowane mięso ażeby marynata obtoczyła go z każdej strony. Przykryć folią lub talerzem i odstawić na noc do lodówki.
Na drugi dzień przygotować dużą brytfannę lub garnek. Na dno przełożyć połowę kapusty kiszonej.
Na suchą patelnię położyć żeberka i opiec je na rumiano z dwóch stron. Przełożyć do garnka na kapustę kiszoną. Na patelni na której przesmażaliśmy żeberka szklimy drobno pokrojoną cebulę i marchew. Zeszklone warzywa nakładamy na żeberka w garnku. Wlewamy też resztę tłuszczu z patelni do garnka. Na wierzch nakładamy drugą połowę kiszonej kapusty. Całość podlewamy odrobiną przegotowanej wody.Przykrywamy pokrywką i dusimy na wolnym ogniu ok. 2 godziny. Tak przygotowane żeberka można podawać z ziemniakami na obiad lub z pieczywem na kolację.
Smacznego!