Pieczeń rzymska z chrzanem i jajem

Przepis pochodzi  z ,, Przyślij przepis- domowe wędliny” autorstwa p. Justyny. Polecam!

  • Składniki:
  • 1 kg  mięsa mielonego
  • 4 jaja ugotowane na twardo
  • 2 jaja surowe
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • po 2 łyżki musztardy, chrzanu, majeranku
  • po 1 łyżeczce soli i pieprzu
  • papier do pieczenia w formę

Wykonanie:
Cebulę i czosnek drobno pokroić i zeszklić na oleju.

Do mięsa surowego dodać dwa jaja surowe i pozostałe składniki oprócz jajek gotowanych. Mięso dobrze wyrobić ręką, jeżeli za suche to dodać troszeczkę wody. Włożyć połowę mięsa do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Jaja na twardo obrać ze skórki i położyć na środku mięsa wzdłuż dłuższej krawędzi. Na to nałożyć pozostałą część mięsa. Ubić w foremce a na wierzchu posypać majerankiem. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C około 50 minut. Można kroić na półmiski wyłożone sałatą w grubsze ok 1 cm plastry. jeść na gorąco lub zimno. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx