Roladki indycze na bogato
Dzisiaj przepis na wykwintne roladki z piersi fileta indyka. Na bogato, bo ich środek jest wypełniony ćwiartką jajka gotowanego, plastrami żółtego sera i szynki. Całość oprószona przyprawami, panierowana w jajku i bułce tartej. Potrawa nadaje się na przyjęcia oraz imprezy dla specjalnych gości. Polecam, zachwyci swym smakiem nawet najwybredniejszych smakoszy!
- Składniki:
- ok. 1 kg piersi z fileta indyka
- przyprawa do indyka lub drobiu
- plastry żółtego sera (po 1 na 1 roladkę)
- plastry dowolnej ulubionej szynki (po 1 na 1 roladkę)
- sól, pieprz do smaku
- bułka tarta
- 1 jajko surowe
- 4-5 jajek ugotowanych na twardo
- olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia
Wykonanie:
Fileta umyć, oczyścić i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Podzielić na plastry grubości ok. 2 cm. Ostrożnie przez folę rozbić na placek grubości ok. 5 mm. Z każdej strony oprószyć przyprawą, solą i pieprzem. Na środek każdego kłaść po 1 plastrze żółtego sera, na to 1 plaster szynki i ćwiartka gotowanego jajka. Całość szczelnie zawinąć w roladki, które następnie moczymy w surowym rozbełtanym jajku i obtaczamy bułką tartą. Na patelni rozgrzewamy olej lub rozpuszczamy ok. 1 łyżki masła klarowanego i przesmażamy roladki z każdej strony.
Obsmażone przekładamy do garnka , podlewamy tłuszczem z patelni z odrobiną wody i dusimy na małym ogniu do miękkości roladek. Powstały sos możemy zagęścić mąką i śmietaną. Jeżeli chcemy mieć roladki bez sosu, to od razu wykładamy je na półmisek i przystrajamy np. zieloną sałatą, pomidorkami koktajlowymi lub papryką.
Smacznego!