Jajka w sosie koperkowym
Nie masz pomysłu na obiad – proponuję jajka w sosie koperkowym. Koperek jest dostępny świeży na bazarach. Polecam danie szybkie i smaczne!
- Składniki:
- jajka gotowane na twardo – ilość dowolna
Na sos: - 1 łyżka masła (najlepiej klarowanego)
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1,5 szklanki mleka
- sól
- pieprz mielony
- gałka muszkatołowa tarta – do smaku
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- solidny pęczek świeżego koperku
Wykonanie:
Na głębszej patelni roztopić masło i dodać do niego mąkę. Wlać mleko, zamieszać i odstawić na bok. Do tego dodać do smaku: sól, mielony świeżo pieprz, tartą gałkę muszkatołową oraz kurkumę. Wymieszać, posmakować i zagotować do zgęstnienia sosu. Posypać obficie umytym i drobno pociętym zielonym świeżym koperkiem. Wymieszać całość i włożyć do sosu ugotowane jajka na twardo.
Smakują podane z ziemniakami, dowolną surówką lub podane na kolację z pieczywem.
Smacznego!