Placki z młodej kapusty

Przepis siostry Faustyny. Placki łatwe do zrobienia, a że teraz młoda kapusta pojawia się na bazarach więc polecam!

  • Składniki dla 4 osób:
  • 1 ćwiartka młodej kapusty ( ok 25 dag)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 pęczek  zielonego koperku
  • 10 dag żółtego sera
  • sól, pieprz i majeranek do smaku
  • ketchup do polania placków
  • olej do smażenia

Wykonanie:
Jaja ubić, dodać przyprawy, mąkę i drobno poszatkowaną kapustę. Na końcu dodać  tarty żółty ser. Wszystko wymieszać, jeżeli za luźne dodać jeszcze odrobinę mąki. Smażyć na oleju np. rzepakowym. Z obu stron placki muszą być przyrumienione. Podawać z ketchupem lub dowolnymi sosami. Ja podałam na listku sałaty z jajkiem ugotowanym na twardo. Może to być danie obiadowe lub kolacyjne. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx