Muffinki
Nic tak nie poprawia humoru jak coś słodkiego! Zwłaszcza w szare jesienne dni. Dziś przekazuję Wam prosty przepis na muffinki czekoladowe.
- Składniki:
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 0,5 szklanki oleju
- 2 szklanki mąki
- 0,5 szklanki cukru
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 czubate łyżki kakao
- tabliczka czekolady
Wykonanie:
Czekoladę kroimy w dość grubą kosteczkę. W jednej misce łączymy ze sobą mokre składniki (jajo, mleko, olej), a w drugiej suche składniki (mąka, cukier, proszek do pieczenia, kakao oraz czekoladę). Do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy (najlepiej łopatką) do czasu połączenia ze sobą składników. Ciasto wlewamy do muffinkowych foremek (u mnie silikonowych) do 3/4 wysokości.
Muffinki pieczemy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Po upieczeniu studzimy na kratce.
Smacznego 😉