Domowa kiszona kapusta
Swojska, delikatna, zdrowa i domowa kiszona kapusta. Czosnek w niej ukiszony podnosi naszą odporność w sezonie jesienno-zimowym i nie tylko. Można jeść prosto z beczki, ze słoików lub robić smaczne surówki i sałatki z jej udziałem. Kapuśniak z taką kapustą lub bigos to uczta dla podniebienia.
- Składniki:
- 10 kg kapusty białej poszatkowanej
- 10 dag soli nie jodowanej (takiej do przetworów)
- 4 marchewki przetarte przez tarkę o dużych oczkach
- 1 główka czosnku
- odrobinę kminku
Wykonanie:
W miskach wymieszać wszystko oprócz czosnku i pozostawić na 1 godzinę. Do beczki z folią kłaść zmieszane składniki warstwami, dobrze ubijając i dodać ząbki czosnku. Musi sok być na wierzchu (jeżeli jest go za dużo to odlać i do lodówki, przyda się do uzupełniania w beczce). Całość przykryć talerzem i obciążyć. Przykryć gazą i pozostawić w ciepłym miejscu na 2 tygodnie. Codziennie przebijać i uzupełniać sok. Jeżeli go nie ma to dodać przegotowaną ostudzoną wodę zmieszaną z 1 łyżką soli. Po 2 tygodniach przełożyć do słoi (sok znowu w nich na wierzchu). Jeżeli za mało słone to dodać na wierzch trochę soli. Kapusta smaczna i zdrowa, a kiszony czosnek dodaje jej aromatu. Słoje z kiszoną kapustą pasteryzować 15 minut i przełożyć w chłodne miejsce.
Smacznego 🙂