Kurczak w sosie jogurtowym
Do wykonania tego dania zainspirował mnie przepis p. Grzelak z Mińska Mazowieckiego. Troszeczkę go zmodyfikowałam i chciałam podzielić się nim z Wami. Mięso z kurczaka wyszło delikatne, kruche, a zamoczone w sosie jogurtowym zagęszczonym w musie marchewkowym i zakwaszone sokiem z cytryny dało ciekawy smak całej potrawie. Jest jeszcze jedna zaleta tego dania, a mianowicie wyciągnięte z wywaru ugotowane warzywa pokroiłam w kostkę, dodałam do nich pokrojone jajka ugotowane na twardo, odcedzony zielony groszek, ugotowane w kostkę pokrojone ziemniaki. Wszystko posoliłam, dodałam pieprzu, musztardy do smaku. Zagęściłam majonezem i miałam sałatkę jarzynową na kolację.
- Składniki:
- 1/2 kg fileta z piersi kurczaka lub wydrylowanych udek z kurczaka
- 1 pęczek włoszczyzny+ 3 marchwie dodatkowo jeżeli będziemy robić sałatkę jarzynową
- 1 liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- kilka ziarenek czarnego pieprzu
- sok z cytryny ok. 1 łyżki
- 2 łyżki masła klarowanego lub zwykłego
- 1/2 szklanki gęstego jogurtu
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól, pieprz do smaku
- zielony koperek lub natka pietruszki
Wykonanie:
Włoszczyznę z dodatkowymi marchwiami obrać, pokroić na spore kawałki, zalać ok. 750 ml wody, dołożyć do tego liść laurowy, ziarna ziela angielskiego i czarnego pieprzu. Ugotować wszystko do miękkości warzyw, następnie łyżką cedzakową wyjąć warzywa, przyprawy i odłożyć to na bok. Do wrzącego wywaru warzywnego wrzucić kawałki mięsa drobiowego, żeby od razu się ,,zamknęło”. Gotować je dalej do miękkości mięsa.
Z odłożonych warzyw wyciągnąć 2-3 marchewki i rozgnieć je widelcem. Pozostałe warzywa będą bazą do wykonania sałatki jarzynowej.
Ugotowane kawałki kurczaka wyjąć z rosołu. Na głębokiej patelni rozpuścić masło, wsypać do niej mąkę i dokładnie wymieszać żeby nie było grudek. Rozprowadzić całość odrobiną rosołu, dodać sok z cytryny. Do sosu dodać mus marchewkowy, sól, pieprz do smaku, a na końcu jogurt. Pogotować chwilę ażeby smaki się połączyły, a sos miał odpowiednią konsystencję. Jeżeli jest za rzadki to go jeszcze gotować, by odparować jego nadmiar a jeżeli za gęsty to go rozrzedzić rosołem. Na końcu do sosu włożyć kawałki mięsa i całość oprószyć drobno pokrojonym zielonym koperkiem lub natką pietruszki. Danie to smakuje z ryżem lub ziemniakami.
Smacznego!