Placek kakaowo-miodowy
Polecam łatwy do wykonania placek kakaowo-miodowy, którego składniki tylko trzeba ze sobą połączyć i przełożone na blachę upiec. Pozostaje długo świeży, a zawarty w nim dżem daje poczucie smaku słodko-owocowego.
- Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1/4 szklanki miodu
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka mleka
- 2 jaja
- 3 łyżki dżemu wiśniowego, porzeczkowego lub innego o ulubionym smaku
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
Wykonanie:
Wszystkie składniki razem ze sobą utrzeć mikserem. Przełożyć na blachę z papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni C ok. 1 godzinę (sprawdzić patyczkiem czy jest suchy, jeżeli tak to już upieczony). Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem, a jeżeli ktoś lubi ciasta bardzo słodkie to polać polewą czekoladową.
Smacznego!