Lasagne
- Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego
- słoik 0,5 l sosu pomidorowego (ja mam domowej roboty,ale może być też kupny np. boloński czy do spaghetti)
- 1 opakowanie makaronu do lasagne
- 30 dag żółtego tartego sera
- 0,5 szklanki wody lub bulionu warzywnego
- masło do posmarowania formy
- 1 cebula
- oliwa do przesmażenia mięsa
- sól i pieprz
- bazylia
- zioła prowansalskie
Wykonanie:
Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę. Potem dołożyć mięso mielone, przesmażyć na oliwie tak by się zarumieniło. Całość przełożyć do miski. Dosmaczyć solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i bazylią. Do tego wlać sos pomidorowy. Dobrze całość połączyć. Jeżeli jest za gęste to dolać wodę. Formę żaroodporną smarujemy masłem. Kładziemy warstwami: najpierw płaty makaronu, na to mięso z sosem , znowu płaty makaronu, mięso z sosem… na końcu musi znaleźć się warstwa sosu, na to równomiernie nakładamy starty żółty ser. Wierzch przykrywamy folią aluminiową. Lasagne pieczemy w 200 stopniach C na ok. godzinę. Przy czym 10 minut przed końcem pieczenia ściągamy folię i dopiekamy lazanię. Podajemy jeszcze gorącą na talerzach. Można przyprószyć ją bazylią.
Smacznego 🙂