Zapiekanka siostry Faustyny

Proponuję zróbcie na obiad lub obiado-kolację pyszną wiosenną zapiekankę z młodych ziemniaczków i kapusty.Polane sosem śmietankowo- serowym z kleksem ketchupu  stanowi smaczne i pożywne danie dla całej rodziny . Polecam!

  • Składniki:
  • 6-7 młodych ziemniaków
  • 1 główka młodej kapusty
  • ok 500 g fileta z kurczaka lub innego mięsa
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 150 g tartego sera żółtego
  • sól i pieprz do smaku
  • mieszanka gyros
  • zioła prowansalskie
  • ketchup
  • olej rzepakowy do smażenia

Wykonanie:

Kapustę umyć , oczyścić i drobno poszatkować. Posolić i odstawić w misce na boku. W tym czasie umyć ziemniaki, wyszorować i ugotować w 0solonej wodzie a’l dente. Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, wyciąć zbędne błony i pokroić na mniejszą kostkę. Przyprawić mieszanką gyros, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem i obsmażyć na złoto na oleju. Mięso odłożyć na bok. Na tłuszczu , który mamy na patelni obsmażyć poszatkowaną kapustę ok .10 min. Po chwili do tego spowrotem wrzucić obsmażone mięso. Chwilę dusić, mieszać i do tego wlać połowę śmietany ( 100 ml). Razem gotować ok 3 min. Do naczynia żaroodpornego na dno wkładamy ugotowane i odcedzone z wody ziemniaki, na to wlewamy zawartość patelni. Osobno rozmieszamy 100 ml śmietany z żółtym serem tartym . Na wierzchu równą warstwą rozsmarujemy sos śmietanowo-serowy.Zapiekankę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C na 30 min. gotową podzielić na porcje i już na talerzu każdą porcję ozdobić kleksem ketchupa. Smacznego!

zapiekanka siostry Faustyny
Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx