Buraczki do obiadu

Buraczki do obiadu

Buraczki do obiadu

Smaczne i zdrowe buraczki do obiadu – polecam!

 

  • Składniki:
  • 1 kg buraków
  • 1 szklanka wody
  • sok z 1 cytryny dużej lub 2 małych
  • 1/2 szklanki cukru
  • ok, 1/4 łyżki soli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 3 ziarnka ziela angielskiego
  • 3 ziarnka czarnego pieprzu
  • 3 liście laurowe
  • 1-2 goździki

 

Wykonanie:
Buraki umyć i ze skórą ugotować. Ostudzić, obrać skórkę i przetrzeć je przez tarkę o dużych oczkach. Na tej samej tarce przetrzeć cebulę lub ją drobno pokroić. Czosnek przecisnąć przez praskę lub też drobno pokroić. Z wody, soli i cukru oraz przypraw zagotować zalewę. Odcedzić ją przez sito. Zalewą zalać buraczki, cebulę i czosnek na ok. 2 godz, by wszystko dobrze się połączyło.

 

Następnie przelać wszystko jeszcze raz przez sito. Na sicie mamy gotowe buraczki, a pod nim zakwas buraczany. Buraczki są już gotowe do obiadu np. drugiego dania z ziemniakami i mięsem, rybą lub można dodać je do wywaru mięsno-warzywnego i dolać odciśnięty zakwas buraczany, wtedy mamy pyszną zupę – barszczyk.
Jeżeli mamy większą ilość buraków to możemy zrobić z nich buraczki w słoikach i zakwas buraczany w butelkach na zimę         (Przepis na buraczki i zakwas na zimę). Polecam!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx