Sałatka z roszponką

Na działce w tym roku eksperymentalnie posiałam sałatę roszponkę. Kocham ją za orzechowy smak i za to, że można ją posiać powtórnie późnym latem i jeszcze na jesień ponownie ją zbierać w ogródku. Zawsze robię z jej udziałem taką oto sałatkę, którą wszyscy pałaszują aż im się uszy trzęsą. Polecam!

  • Składniki:
  • kilka garści sałatki roszponki
  • 3 ogórki konserwowe
  • 2 twarde pomidory
  • kilka zielonych oliwek
  • 1 ser sałatkowy
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta cukru
  • kilka łyżek oleju lub oliwy
  • sok z cytryny

Wykonanie:
Listki sałatki roszponki oddzielić od łodyżek. przemyć pod bieżącą wodą i odcedzić na sicie z nadmiaru wody. Ogórki i pomidory pokroić w kostkę. Oliwki pokroić drobno. Z serka sałatkowego odlać zalewę, podzielić go na dowolne kawałki. Wszystko razem połączyć, posolić, dodać pieprz, szczyptę cukru, sok z cytryny i olej lub oliwę do smaku. Wymieszać, pozostawić na kilka minut by się smaki przegryzły i smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx