Zupa krem kalafiorowy
Łatwa w wykonaniu, pyszna zupa krem kalafiorowy na jesienne szarugi. Polecam!
- Składniki:
- 2 litry rosołu lub bulionu warzywno-mięsnego
- 1 mały kalafior
- 2-3 garści makaronu krajanka lub dowolnego
- 1 łyżka soli
- pieprz mielony do smaku
- 1 łyżeczka kurkumy
- szczypta chili w płatkach (peperoncino) lub chili w proszku
- natka pietruszki drobno pokrojona
Wykonanie:
Do garnka wlewamy rosół lub bulion – podgrzewamy. Kalafior oczyszczamy, myjemy, dzielimy na różyczki i wkładamy do gotującego rosołu. Gdy jest miękki to wyciągamy parę różyczek a resztę blendujemy w garnku na krem. Do gotującego się kremu wrzucamy makaron, przyprawiamy całość solą, pieprzem, kurkumą i chili. Sprawdzamy czy makaron w zupie jest miękki i na końcu wszystko posypujemy drobno pokrojoną natką pietruszki. Wlewamy na talerze oraz wkładamy całe ugotowane różyczki kalafiora.
Smacznego!