Zupa kujawska kartoflanka

Zupa kujawska

Zupa kujawska kartoflanka

 

Zupa kujawska – przepis. Zupę tę gotowano u nas na Kujawach bardzo często zimą, bo była syta, rozgrzewała, a jej kolor chociaż trochę przypominał słońce, którego tak mało jest w zimie.

 

  • Składniki:
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1 włoszczyzna: 2 marchwie, 1 korzeń pietruszki, 1 por, 1 mały seler
  • 2 cebule
  • 4 laski kiełbasy lub sztuka mięsa dowolnego ja daję żeberka
  • olej do smażenia
  • mąka do zasmażki
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • vegeta domowej roboty (Przepis na domową vegetę)

 

Wykonanie:
Do garnka z wodą wkładam umyte mięso i gotuję je do miękkości. W trakcie gotowania do niego wkładam obraną marchew, pietruszkę i seler, obrane ziemniaki. Na patelni, na oleju szklę cebulę z drobno pokrojonym porem. Wkładam do garnka. Gdy wszystko jest miękkie – wyciągam mięso i blinduję na krem zupę. Wkładam pokrojone kiełbasy lub wcześniej ugotowane i wyciągnięte mięso. Dodaję przyprawy. Chwilę gotuję. Na patelni robię zasmażkę. Biorę 1 łyżkę mąki, którą wkładam na gorący olej i chwilę zasmażam na patelni, potem wlewam w to troszeczkę gorącej zupy i tak „zahartowaną zasmażkę” wlewam do garnka. Mieszam i zakręcam ogień. Zupę wlewam na talerz. Można jeść z chlebem lub samą.

Smacznego 🙂

Subscribe
Powiadom o

2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Ale kiełba

nasza kujawska kiełbasa- polecam i pozdrawiam 🙂

2
0
Skomentuj przepisx