Wątróbka drobiowa z cebulką
Czy wiesz jak zrobić wątróbkę by była jasna, delikatna i słodkawa? Poniżej podany przepis uchyla rąbka tajemnicy ze starego zeszytu babci. Spróbuj!
- Składniki:
- 1 opakowanie 500 g wątróbki drobiowej
- 1 szklanka mleka surowego
- 2 duże cebule
- tłuszcz do smażenia
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Wątróbkę umyć, oczyścić z błon i odłożyć do miseczki. Zalać ją na całą 1 godzinę surowym mlekiem, po czym mleko zlej, a wątróbkę dokładnie osusz papierowym ręcznikiem by podczas smażenia uniknąć pryskania tłuszczu. Na patelni rozgrzej olej, kładź kawałki wątróbki tak by się ze sobą nie stykały. Smaż obustronnie, a kiedy straci różowy kolor, oprósz ją pieprzem i posyp cebulą pokrojoną w cienkie piórka. Smaż tak długo aż cebula zwiotczeje. Mieszaj i na końcu posól do smaku wątróbkę.
Smacznego!