Surówka z rzepy
Starsi ludzie mówią, że kto jada rzepki ten gładki i krzepki. Sporo w tym powiedzeniu jest prawdy. Rzepę czarną można dostać na bazarze, a w odpowiednim towarzystwie innych warzyw surówka z rzepy jest nie tylko bardzo zdrowa, ale i smaczna. Polecam!
- Składniki:
- 1 bulwa czarnej rzepy
- 1 jabłko
- 1 mała puszka kukurydzy konserwowej
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka majonezu domowego (Przepis na majonez)
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
Wykonanie:
Warzywa obrać, umyć i ich miąższ zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kukurydzę odsączyć z zalewy i połączyć z tartymi warzywami. Dodać pieprz, sól, majonez, jogurt. Wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić przykryte w lodówce na co najmniej pół godziny, by smaki się przegryzły. Surówka świetna do obiadu lub podana z kanapkami obłożonymi serem żółtym i surówką to prawdziwa uczta dla oka i podniebienia oraz naszego zdrowia. Polecam!