Sałatka z awokado
Smaczna i zdrowa sałatka do pracy, szkoły lub na kolację w domu. Awokado po umyciu należy przekroić wzdłuż na pół, okręcić jedną połówkę wokół pestki, a pestkę wyjąć za pomocą wbitego w nią ostrza noża. Następnie wydrążyć miąższ łyżeczką i natychmiast skropić go sokiem z cytryny lub limonki, bo ciemnieje bez pestki! Samo awokado ma mało wyrazisty, mdły lekko orzechowy smak, dlatego najlepsze jest połączone z innymi warzywami i dobrze przyprawione. Polecam sałatkę pełną smaku i zdrowia na talerzu!
- Składniki:
- 1 awokado
- 1 czerwona papryka
- sok z 1/2 cytryny
- 4 pomidory
- 1 mała cebula
- 3 jajka ugotowane na twardo
Na sos: - 3 ząbki czosnku
- sok z 1/2 cytryny lub 1 limonki
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Miąższ awokado rozdrobnić widelcem lub pokroić na mniejsze kawałki. Skropić sokiem z cytryny. Paprykę umyć, pozbyć pestek i włókien. Pokroić na małe kawałki. Cebulę i ugotowane na twardo jajka i pomidory pokroić w kostkę. Wszystko wrzucić do miski. Przygotować sos: ząbki czosnku obrać i drobno pokroić, resztę składników połączyć ze sobą i czosnkiem. Dobrze wymieszać i dodać do pokrojonych warzyw z awokado. Wymieszać i gotowe.
Smacznego!