Pulpety w sosie ogórkowym
Na obiad, do kolacji, jak kto woli. Mięso mielone na te pulpety też możecie dobierać wg upodobania lub takie, które akurat macie w lodówce. Zachęcam do spróbowania!
- Składniki do pulpetów:
- 500 g mięsa mielonego (ja miałam z indyka)
- 1 jajo
- 1 cebula
- 2 łyżki bułki tartej
- mąka pszenna do obtoczenia pulpetów
- sól, pieprz, majeranek do smaku
- woda
Składniki na sos ogórkowy: - 2 marchwie
- 3 ogórki kiszone
- 1 korzeń pietruszki
- 1 liść laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- pieprz i sól do smaku
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki mleka
- woda
- siekany zielony koperek
Wykonanie pulpetów:
Mięso mielone przełożyć do miski wraz z rozbełtanym jajem, bułką tartą, drobno pokrojoną cebulą i przyprawami. Wszystko dokładnie wymieszać. Moczyć ręce w zimnej wodzie i formować pulpety wielkości orzecha włoskiego. Obtaczać je w mące pszennej wyłożonej na talerzyku. Takie obtoczone pulpety wrzucać na wrzącą osoloną wodę. Gotować ok. 15 min. Po czym wyjąć je z garnka i odłożyć na bok.
Tymczasem w wodę po ugotowaniu pulpetów wkładamy obrane i przetarte na tarce o dużych oczkach: marchwie i korzeń pietruszki. Gotujemy ok. 10 min. Ogórki kiszone przecieramy na tarce o dużych oczkach i wlewamy do gotujących się warzyw. Całość gotujemy ok. 10 min. Sprawdzamy ilość płynu, jeżeli jest za dużo to go odlać, a za mało to dolać wody z ogórków kiszonych. Po tym w kubku mieszamy mąkę ziemniaczaną z mlekiem, dolewamy do niej 1 łyżkę gorącego wywaru warzywnego i tak zahartowaną wlewamy do warzyw ciągle mieszając. Otrzymamy sos ogórkowy. Wkładamy do niego uprzednio ugotowane pulpety. Całość posypujemy posiekanym drobno zielonym koperkiem.
Smacznego!