Pierś z gęsi w soku pomarańczowym

Pierś z gęsi w soku pomarańczowym

Pierś z gęsi w soku pomarańczowym

 

Na św. Marcina musi być na stole gęsina – tak mówili starsi ludzie i dużo w tym prawdy, bowiem gęsi są najsmaczniejsze te listopadowe. Jeżeli nie zrobiliście gęsi na Marcina to jeszcze jest okazja – spróbujcie. Przepis od słynnej Ewy Wachowicz, trochę zmodyfikowany na potrzeby mojej rodzinki. Gąska duszona na wolnym ogniu, odlany z niej wytopiony tłuszczyk możemy zużyć do dalszych kuchennych inspiracji. Polecam!

 

 

  • Składniki:
  • 2 piersi z gęsi
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • tymianek, majeranek – garstka
  • troszeczkę pokrojonego boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • 2 szklanki soku z pomarańczy

 

 

Wykonanie:
Piersi z gęsi umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i naciąć od strony skóry na krzyż. Natrzeć solą, pieprzem, tymiankiem i rozgniecionymi w prasce ząbkami czosnku. Tak zamarynowane piersi gęsie wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po czym obsmażamy je na suchej patelni od strony skóry a następnie przekręcamy na drugą stronę i obsmażamy na rumiano. Wyciągamy mięso na bok, a wytopiony tłuszcz przelewamy do słoika i po przestudzeniu wkładamy do lodówki.

 

Na tej samej patelni z małym dodatkiem tłuszczu gęsiego przesmażamy pokrojony boczek wędzony z drobno pokrojoną cebulką. Gdy ona się zeszkli to do głębszego garnka lub patelni wkładamy na przesmażony boczek z cebulką – mięso gęsie, dolewamy do tego sok z pomarańczy, dodajemy jabłko pokrojone na ćwiartki i obtoczone w majeranku. Całość przyprószamy solą i pieprzem do smaku. Dusimy na wolnym ogniu do miękkości mięsa, w miarę wyparowywania soku dolewając przegotowaną wodę. Miękkie piersi z gęsi wyciągamy i powstały sos blendujemy. Mięso obieramy z kości, kroimy na porcje i podajemy polane sosem. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx