Budyniowiec z jabłkami

Budyniowiec z jabłkami

Budyniowiec z jabłkami

Smaczny placek do kawki – polecam!

 

  • Składniki:
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kostka margaryny Kasia
  • 1 szklanki cukru
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
  • 2 jaja
  • 3/4 l mleka
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki cukru
  • 1 kg jabłek
  • szczypta soli

 

 

Wykonanie:
Jabłka umyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Odłożyć do miseczki i do lodówki.
Zrobić ciasto kruche: na stolnicę lub do dużej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Na to posiekać nożem zimną margarynę i gdy zrobi nam się kruszonka wówczas wsypać cukier, dodać rozbełtane w kubku widelcem jajka i posypać całość szczyptą soli. Wymieszać początkowo nożem, a potem wyrobić ręką ciasto. Zagniecione podzielić na 2 części. 3/4 ciasta wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia a 1/4 ciasta zawinąć w woreczek foliowy i przełożyć do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

 

Z podanej ilości mleka odlać pół szklanki  i do niej wsypać proszek budyniowy i dobrze wymieszać. Resztę mleka zagotować w rondelku z 4 łyżkami cukru i 1 łyżką masła. Do gotującego się mleka wlać płyn budyniowy i chwilę całość gotować ciągle mieszając wyłączyć i przykryć pokrywką.

 

Na surowe ciasto rozłożyć pokrojone w kostkę jabłka, a na to łyżką nakładać budyń. Na końcu całość przykryć warstwą tartego na tarce o grubych oczkach zimnego ciasta kruchego, którego 1/3 część trzymaliśmy w lodówce. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C na 60 minut.

 

 

Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx