Jabłecznik z kremem cappuccino

Zwykły jabłecznik i ananas  z niezwykle puszystym i pachnącym kawowym  kremem cappuccino. Coś dla ducha i dla ciała, dla osób lubiących połączenie prostoty z elegancją na talerzu. Polecam!

  • Składniki na biszkopt:
  • 6 jajek
  • 6 łyżek gorącej wody
  • 20 dag cukru
  • 20 dag mąki tortowej
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia
  • Składniki na masę jabłkowo-ananasową:
  • 1 kg kwaśnych jabłek
  • kilka plastrów ananasa z puszki
  • 3 łyżki cukru
  • 2 galaretki cytrynowe
  • zalewa z puszki ananasowej
  • Składniki na krem:
  • 600 ml śmietany kremówki 36%
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 120 g kawy capuccino
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 1/3 szkl. zimnej wody
  • 1/3 szkl. wrzątku
  • Dodatkowo:
  • 100 g czekolady mlecznej lub deserowej

Wykonanie biszkoptu:

Żółtka utrzeć na puch z cukrem, dodać gorącą wodę i miksować. Białka osobno ubić z solą na sztywno. Dodawać stopniowo do masy żółtkowej i drewnianą łyżką delikatnie połączyć. Przelać wszystko do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i  wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. Piec ok. 35 minut. Ciasto wyjąć na kratkę, wystudzić i wierzch biszkoptu ściąć, by wyrównać jego powierzchnię.

Wykonanie masy:

Jabłka obrać, powycinać gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do garnka, wlać do nich syrop z puszki ananasów. Wymieszać, prażyć i do gorącej masy wsypać suche galaretki cytrynowe wraz z cukrem. chwilę podgotować, ciągle mieszać, wystudzić i wstawić do lekkiego stężenia do lodówki.

Wykonanie kremu:

Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie a gdy napęcznieje to ją rozpuścić we wrzątku.Śmietanę ubić na sztywno dodając do niej  stopniowo cukier puder i kawę cappuccino. Cienkim strumieniem wlać do całości płynną żelatynę. Całość leciutko wymieszać ze sobą.

Na biszkopt nakładamy lekko tężącą masę jabłkowo-ananasową, a na to wszystko nakładamy krem cappuccino.Posypujemy wiórkami startej czekolady. Deser taki świetnie nadaje się na uroczystości rodzinne i spotkania z przyjaciółmi. smacznego!

 

 

 

 

 

 

w

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx