Piersi kurczaka zapiekane w boczku wędzonym i warzywach
Łatwe do zrobienia i niezwykle efektowne danie obiadowe lub kolacyjne. Piersi kurczaka owinięte cieniutkim plasterkiem boczku i położone na powoli rozmrażających się w piekarniku warzywach są mięciutkie i soczyste. A jak smakują, to tylko będzie wiedział ten, kto je spróbuje zrobić. Zapach tego dania roznosi się po całym domu. Piersi można pokroić na porcje i każdą owinąć plasterkiem boczku wędzonego lub piec w całości i taką całą owijamy boczkiem dookoła jej objętości. Wówczas możemy ją kroić na plasterki i przeznaczyć do obłożenia kanapek. Polecam!
- Składniki:
- 2 podwójne piersi z kurczaka bez kości
- 1 torebka warzyw mrożonych
- 1 duży por
- sól, pieprz świeżo mielony i papryka w proszku słodka lub ostra do zamarynowania piersi
- 1 opakowanie cienko krojonego boczku wędzonego
- 2 łyżki masła
Wykonanie:
Piersi kurczaka umyć, wyciąć błonki i osuszyć ręcznikiem papierowym. Przełożyć do miseczki i zamarynować posypując solą, pieprzem i dowolnego smaku papryką. Zostawić w lodówce na co najmniej 2 godziny (ja marynuję wieczorem i zostawiam na noc).
Wyjąć piersi i jeżeli chcesz mieć je na obiad to podziel na porcje i każdą z niej pookręcaj paseczkiem boczku wędzonego. Jeżeli chcesz by pieczeń była przeznaczona na kanapki to całe piersi poobwijaj kilkoma paskami boczku wędzonego na całym ich obwodzie.
Przygotuj naczynie żaroodporne w ten sposób, że na jego dno umieść wiórki masła, na to nałóż warzywa mrożone, następnie na nie nałóż pokrojony w półplasterki por. Na końcu porozkładaj na całość przygotowane wcześniej piersi z kurczaka poowijane boczkiem. Przykryj naczynie i piecz w temperaturze 180 stopni C ok. 1,5 godz. Pod koniec pieczenia ok. 10 min przed wyjęciem odkrywamy pokrywkę by pieczeń nam się zarumieniła. Mięso przeznaczone na obiad lub kolację od razu nakładamy na talerze, a przeznaczone na kanapki musimy wystudzić i dopiero po wystudzeniu kroić na cienkie plasterki. Upieczone warzywa też można nakładać na te plastry. Smacznego!