Łatwa zapiekanka makaronowa

W lodówce miałam pół główki kalafiora, brokuł i porę. Makaron u mnie zsawsze jest,, dyżurny” ,także wiele się nie namyślając zrobiłam taką oto zapiekankę. Prawie zero pracy a najeść się można za wszystkie czasy. Polecam na obiad, kolację jak kto woli.

  • Składniki:
  • 1 op. dowolnego kształtu makaronu ( ja miałam kolorowe wstążki)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 por
  • troszeczkę masła do zeszklenia pora i czosnku i posmarowania naczynia żaroodpornego
  • 2 garście pomidorków koktajlowych
  • 1 mała śmietana 30%
  • 1 op. sera tartego mascarpone lub innego tartego żółtego
  • 1 łyżka musztardy ( ja miałam sarepską)
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Makaron ugotować w osolonej wodzie wg opisu na opakowaniu. 5 min przed końcem  jego gotowania wrzucić do niego umyte różyczki kalafiora a 2 min potem umyte różyczki brokuła. Wszystko odcedzić  i przelać zimną wodą. Na patelni rozpuścić troszeczkę masła i przeszklić na nim drobno pokrojoną białą część pora. Potem dodać drobno pokrojone ząbki czosnku i wyłączyć. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. W osobnym naczyniu wymieszać śmietanę, połowę opakowania sera tartego, musztardę, sól i pieprz. W misce wymieszać makaron z brokułem i kalafiorem, zeszklony por z czosnkiem, dodać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i delikatnie wymieszać to z sosemmusztardowo-serowym. Przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Na powierzchni zapiekanki posypać resztę sera tartego. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C na ok.25 minut. Smacznego!

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx