Prosty przepis na pierniczki
Wigilia tuż tuż, jeśli nie zdążyliście upiec jeszcze pierniczków to ten przepis jest właśnie dla Was. Pierniki wychodzą kruche i mięciutkie. Do dekoracji użyłam lukru cytrynowego i kolorowej posypki. A same kształty wykrawałam za pomocą foremek.
- Składniki:
- 2 duże lub 3 mniejsze jajka
- 100 g masła
- 100 g miodu (ja akurat miałam pod ręką miód aloesowy)
- 300 g mąki pszennej
- 100 g mąki pełnoziarnistej żytniej
- 1 szklanka cukru pudru (~ 120 g)
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Na lukier cytrynowy: - 3-4 łyżki soku z cytryny
- 1 szklanka cukru pudru
Wykonanie:
Masło rozpuścić w rondelku. Wystudzone masło zmieszać z jajami, miodem, przesianymi przez sitko mąkami, cukrem pudrem, przyprawą do piernika, kakao oraz sodą oczyszczoną (użyłam do tego miksera, ale można też ręcznie). Tak wyrobione ciasto podzielić na mniejsze kule.
Następnie lekko posypać wałek i stolnicę mąką tak, aby ciasto nie przywarło do ich powierzchni. Każdą kulę ciasta rozwałkować na grubość ok. 4-5 mm. Foremkami wykrawać różnorodne kształty. Wyłożyć pierniczki na blaszce. Piec ok. 10 min w temperaturze 180 stopni C.
Upieczone pierniczki dowolnie udekorować np. lukrem – łącząc sok z cytryny z cukrem pudrem i nakładać pędzelkiem na ich powierzchnię.
Smacznego 🙂