Polędwiczka faszerowana kabanosem
Następna propozycja na święta i karnawał albo imprezę rodzinną lub w gronie przyjaciół. Smaczna i pięknie prezentująca się na półmisku przystawka. Polecam !
- Składniki:
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 1 kabanos dowolny
- sól,
- zioła prowansalskie
- pieprz
- olej
Wykonanie:
Polędwiczkę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, odciąć z niej cieńsze końce (wykorzystać do np. zup). Na całej długości polędwiczki zrobić na jej środku objętości dziurkę, do której ostrożnie wkładamy kabanos. Tak nafaszerowane mięso na wierzchu nacieramy pieprzem, ziołami prowansalskimi i solą wg uznania. Całość skrapiamy olejem i pieczemy pod przykryciem w 180 stopniach C ok. 30 minut, z tym, że 5 min przed wyjęciem – mięso odkrywamy by się przyrumieniło. Studzimy i zimne kroimy na plasterki, którymi dekorujemy półmiski. Do tego można podawać różne sałatki np. z jajka gotowanego na twardo i zeszklonej cebulki, szczypiorku.
Smacznego!