Baba drożdżowa na bogato

Baba wychodzi puchata, pyszna tylko ma jedno ale…Do jej wypieku musimy zużyć aż 8 żółtek. Białka można zamrozić i wykorzystać do innych wypieków np bezów czy kokosanek. Polecam!

Ilość wykonanego ciasta pozwoliła na wykonanie jeszcze małych babeczek do koszyczka wielkanocnego.

  • Składniki:
  • 500-600 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 8 żółtek
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 50 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 150 g rozpuszczonego letniego masła
  • na lukier:
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka oleju
  • sok z 1 cytryny
  • cukier puder( tyle aby lukier był ścisły)

Wykonanie:

Najpierw robimy rozczyn:
W letnim mleku rozkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżeczkę cukru i mąki tyle by powstała konsystencja śmietany. Dobrze rozmieszany rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 10 -15 min do podrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i robimy w niej dołek.
Żółtka ubijamy z cukrami i wlewamy do środka w dołek z mąki. Wyrabiamy ciasto albo ręcznie albo robotem dodając podczas wyrabiania stopniowo po 1/3 rozpuszczonego masła. Ja to tak długo wyrabiam aż ciasto dobrze się napowietrzy i odchodzi od ręki. Jeżeli wyszło Ci za luźne to dodaj jeszcze odrobinę mąki. Za pomocą robota wyrabiam ciasto ok. pół godziny a ręką nieco dłużej. Po wyrobieniu przykrywam ściereczką na 1 godz. Potem wyciągam z misy robota i na stolnicy jeszcze chwilę je napowietrzam. Formę natłuszczam olejem i posypuję bułką tartą. Do niej nakładam ciasto do 2/3 wysokości i jeszcze zostawiam do podrośnięcia na przeszło pół godziny. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni C i piekę w termoobiegu ok. 40 min ( wierzch babki musi być przyrumieniony). Studzę wyciągniętą na kratce.  Można ją przypruszyć cukrem pudrem lub polukrować i dowolnie ozdobić.
Lukier:
Do żółtka dodać olej, potem sok z cytryny i cukru tyle ile potrzebujemy by lukrem posmarować naszą babkę.
Smacznego!

Babeczki drożdżowe
Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx