Koszyczki drożdżowe

W lodówce zostały Ci owoce z kompotu, twaróg i trochę drożdży- wyczaruj  z nich pyszne ciastka a’la drożdżówki owocowo-serowe.

  • Składniki do wykonania ciasta:
  • 1 szkl. mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • ok. pół kg mąki pszennej
  • 2 łyżki margaryny lub masła
  • szczypta soli
    składniki na masę twarogową:
  • 1 kostka 200-250 g twarogu
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • dodatkowo: owoce z kompotu lub puszki ( ja miałam morele ale mogą być dowolne tylko dobrze odsączone)
  •  rozbełtane białko jajka do posmarowania
  •  sezam, mak lub czarnuszka do posypania ciastek.

Wykonanie ciasta:
W ciepłym mleku rozpuścić drożdże, dodać do nich 1 łyżkę mąki, 1 łyżkę cukru i dobrze wszystko wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia na ok 15 min.
W osobnej misce przesiać pozostałą mąkę ( trochę zostawić do podsypania ciasta przy wyrobieniu). Do mąki dodać wyrośnięte drożdże, rozbełtane jajko, cukier, sól i rozpuszczoną letnią margarynę lub masło. Najpierw wszystko wymieszać a potem wyrobić ręką podsypując mąką. Ciasto odchodzi od rąk , oprószyć je delikatnie mąką i przykryć ściereczką by rosło na ok 1 godz.

Wykonanie masy twarogowej:
Twaróg utrzeć z żółtkami,cukrem i masłem na jednolitą masę.
Owoce odsączone przekroić na pół. Jeżeli mają pestki to je usunąć.

Ciasto po wyrośnięciu przekładamy na omąconą stolnicę, wyrabiamy chwilę, dzielimy na pół i każdą połowę wałkujemy na gr ok 1 cm. Wykrawamy okręgi największą szklanką jaką mamy w domu. Z resztek ciasta toczymy po 2  wałeczki, które skręcamy spiralnie ze sobą ( będą to uchwyty do naszych koszyczków) . Na każdy wycięty krążek z ciasta nakładamy masę serową, na to owoce i całość zamykamy skręconymi uchwytami ( patrz zdjęcie). Smarujemy rozmąconym jajem i posypujemy np czarnuszką. Można makiem, sezamem jak kto lubi. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na ok 20 mi n( sprawdzić patyczkiem czy jest suchy). Koszyczki polecam do kawki a dzieciom do ich ulubionego soczku. Smacznego!

koszyczki drożdżowe
Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx