Fajna przekąska lub samodzielne danie imprezowe- Polecam!
- Składniki:
- 8 pałek kurzych
- ok. pół szkl. ketchupu pikantnego lub łagodnego ( jak kto woli)
- 4 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżka oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Pałki umyć, oczyścić, osuszyć ręcznikiem papierowym , przyprószyć przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem i odstawić na bok. Z ketchupu, miodu, oleju, sosu sojowego zrobić marynatę. Dobrze ją rozmieszać a potem natrzeć nią pałki z każdej strony. Przełożyć do miski, ewentualnie jeszcze podlać pozostałą marynatą , przykryć i odstawić co najmniej na godzinę do lodówki.
Na blachę piekarnikową nałożyć papier do pieczenia , położyć na nim zamarynowane pałki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na ok. 1 godz. W trakcie pieczenia możemy odwrócić pałki by równomiernie się przyrumieniły. Wyłączyć gdy są miękkie ( sprawdzić widelcem czy mięso odchodzi od kości). Smakują z pieczywem. Polecam!